Kimyasal formülü NaCl olan tuz, kristal yapılı ve beyaz renkli bir bileşiktir. Tuz kullanımı, gıdaların bozulmasını önleme özelliğinin keşfedilmesinde sonra, artış göstermiş, daha fazla tuz kullanan insanların damak tatları da değişikliğe uğramış. Günümüzde tuz tüketimi konusunda bilinçlendirme faaliyetleri var. Tuzun fazla kullanılmasından dolayı vücuda verdiği zararların fark edilmesi sonucu bu tarz faaliyetlere ihtiyaç ortaya çıktı.
Tuzun Bütün Vücuda Olumsuz Etkileri Söz Konusu
Tuzun zararları arasında en başta yüksek tansiyona sebep olması ve yüksek tansiyona bağlı kalp ve damar hastalıklarını tetiklemesi sayılabilir. Damarlardaki kan basıncının artması sonucu damarlar büzülür. Damarları etkilen yüksek tansiyon bütün organlara etki eder. Tuz, kalp ritminin bozulmasına, kalp yetmezliği ve kalp krizinin ortaya çıkmasına neden olur. İdrar yoluyla kalsiyum atılmasını arttıran tuz ilerleyen yaşlarda kemik erimesini temel nedenlerinden biridir.
Fazla tuz, vücudun su tutmasına yol açar. En çok eklem yerlerinde biriken tuz bir süre sonra suyun da etkisiyle romatizmaya neden olur. 1 gram tuz vücudun yaklaşık 250 gram su tutmasına sebep olur. Hamilelikte aşırı tuz tüketimi bebeğin gelişimini durdurabilir, sağlığını bozabilir. Günlük 6 gramdan fazla tuz tüketilmemesini öneren uzmanlar en çok 1 ay içerisinde tuzsuz yemek yemeye alışılabileceğini belirtiyor.