Havaalanları için bir ilk olan robot kuş bu aydan itibaren, kuşları uluslararası havaalanlarındaki pistlerden korkutmakla görevli dünyadaki ilk UAV (insansız hava aracı) olacak. Gerçek bir şahin uçuşunu taklit eden Robird, ilk görev yeri olan Kanada’daki Edmonton Uluslararası Havalimanı’nı devriye gezecek ve uçaklar için tehlike oluşturan, sürüler halinde toplanan Kanada kazlarını, martıları ve sığırcık gibi kuşları peşinden sürükleyecek.
Uçan kanatlı bir drone olan Robird, pil dahil olmak üzere yaklaşık 1,5 kilo ağırlığında ve uçuş süresi yaklaşık 15 dakika. Robird’ü işletecek Calgary merkezli şirket olan Aerium Analytics’in kurucu ortağı ve yönetmenliğini yapan Ürdün Cicoria, “Havalimanları, kuşların insanları ve havayollarının uçaklarını tehlikeye sokmamasını istiyorlar” diyor. Robot kuş Robird, havaalanı durumunu araştırmak ve haritalamak için tasarlanmış diğer uçaklar gibi çalışacak.
Kuşlar Havaalanları için Ciddi Tehlike
Federal Havacılık İdaresi (FAA), yaban hayatın uçan canlılarının 1988 – 2015yılları arasında 247 uçağı yok ettiğini ve 262 global kişinin ölümüne neden olduğunu açıkladı. Kuşlar tarafından yapılan zararın sektördeki maliyeti çok büyük. Havayolları, paramparça kokpit pencereleri, uçak gövdesindeki gaz sızıntıları, hasar gören kanatlar ve engellenmiş motorlar nedeniyle 2015 yılına kadar 229 milyon dolarlık gelir ve onarım kaybetti.
Bu olayların en ünlüsü 15 Ocak 2009’da US Airways uçağı 1549, New York’taki LaGuardia Havaalanı’ndan kalkıştan 3 dakika sonra Kanada kazlarının bir sürüsü çarptığında yaşandı. Pilotlar Chesley Sullenberger ve Jeffrey Skiles uçağı Hudson Nehri’ne indirebilmeyi başardı ve 155 yolcunun tamamı kurtarıldı. Tom Hanks’in rol aldığı 2016 filmi “Sully” olayı dramatize etti ve kuş saldırılarının gerçekliğini insanların dikkatine sundu.