Rahim ağzı kanserinde muayene sırasında lezyonun görülerek biyopsi yapılması ile tanı konuyor. Gözle görülmeyecek kadar küçük olanlar ise genelde pap smear testinde şüpheli olarak değerlendiriliyor.
Kolposkopik biyopsi ve gerekirse rahmin çıkarılmasıyla da kesin tanı alınabiliyor.Erken teşhis çok önem taşıdığı için kanser öncesi dönemde düzenli kontrol, smear veya HPV ile tarama, kolposkopi ve biyopsi yöntemleri büyük önem taşıyor.
Tedavinin Aşamaları Nelerdir?
Tedavinin birinci evresinde hafif yöntemlerle ve seçilmiş bazı çeşitli alternatiflerle tedavi uygulanmaya çalışılıyor. Daha ileri düzeylerde ise radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri tercih ediliyor. Rahim ağzı kanserinin tedavisinde cerrahinin 2 önemli aşaması vardır. Bunlardan birincisi rahmin alınması diğeri ise lenf nodlarının çıkarılmasıdır. Cerrahi olarak lenf nodlarının çıkarılması büyük bir önem oluşturuyor.
Patolojik inceleme sonrası lenf nodlarında şüpheli bir durum varsa eğer tekrar radyoterapi gerekebiliyor. Çok erken evrede yakalanan hastalarda rahim ağzı ve lenf nodları çıkarılarak rahim korunabiliyor. Böylece hastaların çocuk sahibi olması da sağlanabiliyor. Rahim ağzı kanserinde laparoskopik ve robotik tedavinin önemi de oldukça büyüktür.