İlk olarak Hindistan’ da keşfedilen daha sonra Asya ve Afrika’nın tropik bölgelerinde de yetiştirilmeye başlanan kudret narı bir şifa kaynağı. Kabakgiller familyasından olduğu için en fazla 1 yıllık ömrü olan bu bitkinin meyvesinin içi nar gibi kırmızı fasulye şeklinde tohumlarla doludur. İlk verdiği meyvenin rengi yeşildir. Daha sonra bu meyve olgunlaşarak altın sarısı rengini alır.
Acayip elma, papara, momordica, acayip elma, balsam apple ve charantina gibi isimleri olan kudret narı özellikle alternatif tıpla yapılan ilaçlarda kullanılıyor. Türkiye’ de de Yalova ve Bursa illerinde yetiştirilen kudret narının en verimli yetiştirilme yeri dünyada Akdeniz ülkelerindedir.
Kudret Narı’nın Faydaları
Gastrit, ülser, reflü ve kolit gibi mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıklarına ait tüm hastalıklara iyi geliyor. Bu hastalıkların tedavisinde kökten bir çözüm olarak kullanılan kudret narı karaciğer hastalıklarına da çok iyi gelmektedir.
Bağırsak tembelliğine karşı şifa kaynağı olan kudret narı aynı zamanda rahimde oluşan yaralara da iyi gelerek iyileştiriyor.
Lapası ise yanık ve yaralara kullanılabiliyor. İyi bir E vitamini kaynağı olan kudret narı cildi besleyici özelliği ile de iyileştirici bir özelliğe sahip.