İş görüşmesi sırasında, işe alım uzmanı görüşmeye gelen adaylara neredeyse aynı soruları yöneltirler. Burada amaç, adayın verdiği cevapların tutarlılığını ve psikolojik olarak verdiği tepkileri ölçüp, onu daha yakından tanımaktır. Böylece kişinin girmek istediği işe uygun olup olmadığı belirlenir.
İş Görüşmesinde Karşı Tarafı Etkilemek
Görüşmeye gitmeden önce mutlaka hazırlık yapın. Öncelikle dış görünüşünüz çok önemli. Bu yüzden temiz ve özenli giyinin, abartı makyaj ve saçtan kaçının.
Daha sonra şirket ve başvurduğunuz pozisyonla ilgili etraflıca bir araştırma yapın. Görüşme esnasında bu bilgileri karşı taraf sunmak, bu pozisyonla gerçekten ilgilendiğinizi görmelerini sağlar. Kullanacağınız vücut dili, görüşmenin gidişatı açısından çok önemlidir.
Dik bir duruş, göz teması, gülümsemek, canlı bir ses tonuyla konuşmak ve abartıya kaçmadan el mimikleri yapmak karşı tarafı vücut dilinizle etkilemenizin yoludur.
Tokalaşma esnasında karşınızdaki kişinin elini iyice kavramalı ama çok sıkmamalı, oturduğunuz koltukta diken üstünde gibi oturmayıp arkanıza yaslanmalı fakat çok da rahat görünmemelisiniz. Eğer bu ayarı iyi yaparsanız, karşı tarafta iyi bir izlenim bırakabilirsiniz
Kendiniz hakkında dürüst olun. Genelde mülakatı yapanlar iyi ve kötü yönlerinizi söylemenizi isterler. Kendinizi ne çok övün ne de çok yerin. Anlatacağınız özellikleriniz, başvurduğunuz pozisyonlar alakalı olsun.
Son işinizden kötü ayrılmış olsanız bile asla kötü bahsetmeyin. Bu soruyu, olabildiğince eski işvereninizi suçlamadan objektif bir biçimde yanıtlayın.
Gereksiz konulara girmeyin. Gireceğiniz işle ilgili bağlantınız olan noktalardan diyaloğu sürdürün. Çok konuşarak karşı tarafı sıkmayın ve işe çok ihtiyacım var şeklinde konuşmalar yapmayın.