Devremülk dendiğinde akla sağlık, tatil, kaplıca, dinlenme gibi amaçlarla hazırlanmış olan müstakil bir dairenin bağımsız bir bölümüne önceden karar verilmiş olan belirli tarihlerde sahip olmak gelmelidir. Konu mülkiyet olunca örneğin 15 Eylül-30 Eylül arasını örnek verirsek her bir dönem için tabu vardır. O tapunun size verdiği haklar çerçevesinde sizler o devremülkü istediğiniz gibi kiraya verme hakkına sahip oluyorsunuz. Bununla beraber devremülkü satabilir, ya da miras gibi çeşitli tasarruflarda bulunma hakkına sahip olursunuz.
Devremülkün temizliği, bakım onarımı, idaresi devremülk sahibinin vereceği aidatlar ile sağlanır. Bu aidatların miktarı yıldan yıla değişim gösterebilir.
Devremülk Almanın Faydası Nedir?
Sevremülk ile ilgili bu soru sıklıkla sorulmaktadır. Keza insanların bu sorusu normaldir. Çünkü yeni bir akıma temkinli olarak yaklaşmaktadırlar. Örnek verelim. Kısa süreli tatiller söz konusu ise yazlık almak maddi anlamda mantıklı bir hamle olmayacaktır. Yazlık alınsa bile yıllık yapılacak tadilat, bakım gibi detaylar büyük sıkıntı çıkaracaktır.
Devremülklerde ise siz daha gitmeden temizliği ve bakımı yapılmış olacaktır. Mesela yazlığınız kullanmadığınız zamanlarda boş bir şekilde bakımsız kalabilir. Fakat devremülklerde kullanmadığınız süre zarfında kiraya verme gibi bir şansınız bulunur. Elbette buradan da bir kazanç elde edersiniz. Bununla beraber devremülkünüzün değer yıl itibarı ile sürekli artacağından kâr elde etmeniz kaçınılmaz olacaktır. Tüm bunlarla beraber sosyal tesis, kaplıca gibi olanaklardan sonuna kadar yararlanabilirsiniz.