Kısa işsizlik ödeneği başvurusu nasıl yapılır? sorusu geçici bir dönem için çalışamayan kişiler tarafından merak edilen ve tarihleri takip edilen bir konudur. Kısa işsizlik ödeneğine başvuru yapabilmek için bazı şartlar bulunur. Peki kısa işsizlik ödeneğinde aranan şartlar nelerdir? Ve kısa işsizlik ödeneği başvurusu nasıl yapılır? İnceleyelim.
Kısa İşsizlik Ödeneği Başvuru Şartları Nelerdir?
Kısa işsizlik ödeneğine başvuru yapmak isteyen kişilerin, kısa işsizlik ödeneği için belirlenen şartları karşılıyor olmaları gerekir. Bu şartları karşılamayan çalışanlara kısa işsizlik ödeneği verilemez. Peki kısa işsizlik ödeneği başvuru şartları nelerdir?
- Kendi isteği dışında, işveren tarafından ya da başka sebeplerle işsiz kalmış olmak
- İş akdinin sona ermesinden önceki 120 gün çalışmış olmak
- İş akdinin sona ermesinden önce en az 600 gün sigortalı olarak çalışmış ve prim ödemiş olmak
- İş akdinin feshedilmesinin ardından 30 gün içerisinde başvuru yapmış olmak.
Kısa İşsizlik Ödeneğine Nereden Başvuru Yapılabilir?
Kısa işsizlik ödeneğine başvurmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta iş akdinin feshedilmesinden sonraki 30 gün içerisinde başvuru yapmaları gerektiğidir. Bu süre dışında yapılan başvurular geçersiz sayılacaktır. Kısa işsizlik ödeneği başvurusu nasıl yapılır
? B u 30 günlük süre içerisinde en yakındaki İŞKUR’a giderek başvuruda bulunmak gerekir. Belirlenen süre içerisinde fiziksel olarak İŞKUR birimine gidemeyen kişiler başvurularını İŞKUR internet sitesi üzerinden yapabilirler.
Kısa İşsizlik Ödeneği Ne Kadar Süreyle Verilir?
Kısa işsizlik ödeneğine başvuran ve almaya hak kazanan kişiler için farklı farklı ödenek verilme süreleri bulunur. Kısa işsizlik ödeneği süresi, iş akdinin sonlandırılmasından önceki üç yıl içinde;
- 600 gün sigortalı olarak çalışan ve primini ödeyen kişilere 180 gün
- 900 gün sigortalı olarak çalışan ve primini ödeyen kişilere 240 gün
- 1080 gün sigortalı olarak çalışan ve primini ödeyen kişilere 300 gün
Olarak belirlenen günlerde yatırılır. İşsizlik ödeneği miktarı ise 1986 TL’den 3972 TL’ye kadar çıkabilir. Kısa işsizlik ödeneğinden ve kısa işsizlik ödeneği başvurusu nasıl yapılır? sorusundan bahsettik.