Böbrek kanallarında neden oluştuğu tam olarak bilinmeyen böbrek taşı mineral içeriğine sahip sert kitlelerdir. Erkeklerde görülme riski kadınlarınkinden daha fazladır. Böbrek taşı düşürmek çok şiddetli bir ağrıya neden olur. Son yıllarda böbrek taşı rahatsızlığını yaşayan kişi sayısının arttığı gözlemlenmiştir. Beslenme alışkanlıkları, sıvı tüketimine önem vermemek böbrek taşı oluşumuna neden olabiliyor.
Böbrek Taşı Düşürme
Böbrek taşı oluşumuna yaşam tarzı büyük etki etmektedir. Hastalığın oluşmasına neden olan faktörler arasında yanlış gıda tüketimi bulunuyor. Taş oluşumunu engellemek için tuzlu besinler tüketilmemeli, gereğinden fazla protein alımı yapılmamalıdır. Çay ve kahvenin fazla oranda tüketimi de böbrek taşına neden olur. Böbrek taşı düşürme için lifli besinler yardımcı olacaktır. Sebze ve meyve tüketimi tedavi için etkili bir yöntem olsa da ıspanak, ceviz, kakao ve buğday ekmeği tüketiminden kaçınmalısınız. Ani kilo kayıpları da böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlar. Böbrek taşı düşürmede önemli rol bol sıvı tüketimindedir. Bol su içerek 5 mm altındaki böbrek taşlarını kendiliğinden düşürmeniz mümkün oluyor.
Hasta ilk olarak doktor kontrolüne gitmeli ve böbrek taşının büyüklüğü, bulunduğu bölge hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Böbrek taşının 4 mm’nin altında olması kendiliğinden düşebileceğinin göstergesi kabul edilir. Doktor bilgisi dahilinde bitkisel tedavi yöntemlerinden yararlanılabilir.
Böbrek Taşı Düşürme ve Bitkisel Tedavi
Doktor muayenesi öncelikli olmak taş düşürme için bitkisel tedavi yöntemlerinden yararlanabilirsiniz. Bitkisel tedavi yöntemlerinden bazıları şunlardır:
Ardıç Meyveleri: Böbrekleri harekete geçiren, idrar ve safra kesesindeki bakterileri yok etme etkisi olan ardıç meyveleri böbrek taşı düşürme konusunda yardım alabileceğiniz bitkisel ürünlerden biridir. Böbreği temizler, böbrek taşlarının vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Mısır Püskülü: Böbrek iltihapları ve taşa neden olan etkenler için mısır püskülü çayı tüketilebilir.
Limonata: Böbrek taşı tedavisiyle ilgili yapılan araştırmalarda limonatanın taş oluşumunu engellediği kanısına varılmıştır. Limonatada bulunan sitrat, böbrek taşıyla mücadelede etkili olmaktadır. Sıvı tüketimi yaparken suyun yanı sıra limonatadan da yardım alınabilir. Sulandırılan 120 ml limon suyu böbrek taşlarını azaltmada önemli yere sahiptir. Tedavi amaçlı ilaç tüketiminden 2 saat önce ve sonra içilmesi önerilir.