Bazı canlılar yavru hallerindeyken yetişkinlikteki durumlarından farklı bir görüntü çizmektedir. Bu durumda da başkalaşım geçiren canlılar olarak tabir edilmektedir. Kurbağa ve böceklerin türlerinin yumurtadan çıktıktan sonraki zaman zarfında farklı bir yapıya sahip oldukları ifade edilmektedir. Ancak zaman içerisinde gelişecekler ve yapılarında da farklılıklar görülebilecektir. Bu sürece de genel olarak başkalaşım adı verilmektedir. Başkalaşım sürecinin sona ermesiyle beraber canlıların kendi türüne benzerlik göstermesi durumu da ortaya çıkmaktadır. Ancak her canlının başkalaşım süreci içerisinde yer almadığı da bilinmektedir. Bu sürecin gerçekleşmesinin temel nedeni de yumurta içerisinde rahatlıkla beslenememesi ve bundan dolayı da erken zamanda yumurtadan çıkma isteğiyle hareket etmesidir. Böylelikle dış dünyada farklı bir gelişim içerisine de girebileceklerdir. Bu anlamda da farklı canlı türlerinin davranışlarının olduğu gözlemlenebilmektedir.
Kurbağalar
Kurbağa türlerinin hemen hemen hepsi başkalaşım süreci içerisinden geçmektedir. Kurbağalar yumurtadan çıktıkları andan itibaren su içerisinde yaşamaya başlamaktadırlar. Yavruyken daha çok balıklara benzemekte ve larva görüntüsü de çizmektedirler. Bir aşama sonra da iribaş formunda görülmeye başlanacaklardır. İribaş formundayken zaman geçtikçe arka ve ön bacakları da şekillenmeye ve belirgin bir biçimde görülmeye başlayacaktır. İlk evrelerde var olan kuyrukları da bu süreçler içerisinde ortadan kalkacaktır. Son döneminde de yetişkin bir kurbağaya dönüştükleri de gözlemlenebilecektir.
Eklem Bacaklılar
Eklem bacaklı hayvanlar da başkalaşım geçiren canlı türleri arasında yer almaktadır. Böcekler, örümcekler, kabuklular ve çok ayaklılar bu sınıf içerisinde yer almaktadır. Eklem bacaklılar için her bir türde farklı bir başkalaşım sürecini görmek de muhtemeldir. Yumurta ile çoğalan bu canlıların yumurtadan çıktıktan sonra küçük kurtçuklar olarak bilinen larva halini aldıkları da ifade edilmektedir. Ancak larvalar uyku halinde olmakta ve pupa dönemini de bu şekilde gerçekleştirmektedirler. Bu dönem sona erdiğinde de türlerinin asıl görüntüsüne de ulaşmaya başlayacaklardır. İpek böceklerinin pupa dönemleri kozalar içerisinde geçmektedir. Bu sayede de zaman içerisinde kelebek halini alacaklardır. Sinekler de bu süre zarfında kabukların içerisinde uyku halinde olacaklardır.
Süngerler
Omurgasız canlılar sınıfında yer alan süngerler de başkalaşım geçiren canlılar arasında sayılmaktadır. Öte yandan sinir sistemleri de olmayan bu canlılar genelde su kaynaklarının dip kısımlarında yaşamlarını sürdürmektedirler. Eşeyli ve eşeysiz üreme şansına da sahiptirler. Üreme sonrasında ortaya çıkan yumurtalardaki canlılar da en başlarda farklı bir görünüme sahiptir. Zaman içerisinde türüne uygun bir görüntü yakalayacaklardır.
Mercanlar
Süngerlerle benzerlik gösteren mercanlar da kayalara tutunarak yaşamlarını sürdürmektedirler. Tomurcuklanmayla beraber üreme işlemlerini gerçekleştireceklerdir. Başkalaşım evrelerinde de polip halinde yer almaktadırlar. Aynı zamanda da üremenin yaygın olduğu kısımlarda mercan resifleri de görülmektedir.
Yumuşakçalar
Midye, ahtapot, salyangoz ve istiridye gibi canlılar yumuşakçalar diye adlandırılmaktadır. Bu hayvanlar da gelişim süreçlerini başkalaşımla beraber gerçekleştirmektedir.