Koç Burcu Neden İlk Burçtur?

Tarihçesi:

Yalnız Koç burcunun neden ilk burç olduğunu anlamak için öncelikle astrolojinin ve Zodyak çemberinin ne olduğunu bilmek gerekmektedir.

Astroloji Nedir?

Astroloji günümüzden binlerce yıl öncesine kadar uzanan bir ilimdir. Astroloji bir bilim olmamakla beraber o bir ilim ve bir bilgeliktir. Bilim olmaması sizi yanıltmasın. Astroloji bilim değil diye yanlış sonuçları vereceği anlamına gelmez. Astroloji geleceği görmek de değildir. Sadece olabilecek olayları, karşı karşıya kalınabilecek tahminleri göz önünde bulundurarak hayata yön vermek amacıyla kullanılmaktadır. Binlerce yıl öncesinde eski astrologlar tarafından çıplak gözle incelenen gökyüzündeki hareketleri gözlemler, gezegenlerin dönemsel olarak yaptığı, gökyüzünde aldığı belli başlı konumları itibariyle hangi takımyıldızı kümelerinde nasıl sonuçlar verdiğini incelerlerdi. Astrologlar bu dönemde çıplak gözle gece gözlemlediği gökyüzündeki hareketlerin gezegenlerin dönemsel olarak yaptıkları bir takım kombinasyonları incelemişler ve bu kombinasyonların bir takım belli sonuçlar ürettiğini görmüşler.

Bazı gezegen hareketleri sırasında kıtlık görülmüş, bazılarında savaşların olduğu ve bazılarında ise ekinlerin bollaştığı, toplumsal zaferleri ve mutlulukları getirdiği görülmüştür.

Zodyak Çemberi Nedir?

Gökyüzüne baktığımızda takımyıldız kümelerinden oluşan bir çember görülmektedir. Bu takımyıldızlarının zamanın akışında etkilerine ve şekillerine bakılarak şuan Zodyak çemberinde görülen 12 burç meydana gelmiştir. Bu 360 derecelik bu çember 12 burç şeklinde bölünmüştür. Güneş sistemindeki gezegenler ise bu takımyıldız kümelerini arkalarına alarak çemberde bir burçtan bir diğerine geçişler yapar.

Koç Burcu Neden İlk Burçtur?

Zodyak çemberinin bundan milattan sonra ikiyüzlü yıllara kadar belli bir başlangıç noktası yoktu. Çember şeklinde olduğu için başlangıç noktası da olmayacaktır. Bunu kendisine ilke edinmiş yaklaşık 2. yüzyılda Yunan bilim adamı, aynı zamanda matematikçi, astronom, astrolog Batlamyus (Ptolemy) Zodyak dediğimiz çemberin analitik gereklilikten kaynaklanan durumdan dolayı bir başlangıç noktası olması gerektiğini öne sürmüştür. Tam da bu gerekçeden dolayı 21 Mart ilkbahar zamanında gökyüzü incelendiğinde Güneş’in bulunduğu burç 0 derece Koç burcudur. 0 derece Koç başlangıç kabul edilmiştir.

Fakat günümüze kadar uzanan ve neredeyse 1700 yıl öncesinde yapılan bu saptama Dünya ekseninin eliptik düzleminde zamanla 23.50 derece bir eğim meydana gelmiştir. Şuan bu şartlar altında 21 Mart’ta Dünya’dan gökyüzüne bakıldığında Güneş’in 0 derece Koç burcunda değil 6 derece Balık burcunda gözlemleriz. Bu yüzden Yıldızlı Zodyak’la (yıldız konumlarını temel alan astroloji/ Hint astrolojisi) Mevsimsel Zodyak (Batı astrolojisi/şuan kullanmakta olduğunuz astroloji) arasında 23.50 derecelik fark vardır. Yani Hint astrolojisi 23.50 derece geridedir. Fakat bu iki astroloji tipinden birinin doğru olup, diğerinin yanlış olduğu anlamına gelmez. Her iki sistemin de kendi çapında yaptığı matematiksel hesaplar ve formüller vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir