Sac Nedir Ve Sac Ağırlığı Nasıl Hesaplanır?

Metalin levha haline getirilmesine sac denir. Kullanılan metal genelde demirdir. Oluşturulan kalın levhalar haddeleme ile silindir haline getirilir.

İlk olarak sıcak sonra ise soğuk haddeleme ile levhanın yüzeyi pürüzsüzleştirilir. Belirlenen standart ölçüler ile levhalar kesilir. Levhaların kesilmesinde merdaneler kullanılmaktadır.

Sac Nerelerde Kullanılır?

Geniş bir teknolojik sahada kullanılmaktadır. Gemi gövdelerinde, elektrik motorlarında ve tekerlekli vasıtaların kapak kısımlarında kullanılmaktadır. Elektrikli motorların stator, rotor ve transformatör kısımlarında kullanılır. Özellikle motorların transformatör kısımlarının çekirdek bölümlerinden genellikle kullanılmaktadır.

Yassı Sac Nedir?

Düz ve silme olmak üzere iki çeşidi vardır. Düz sac, dikdörtgen şeklindedir. Silme sac türüne göre düz sacın eni daha geniş yapıdadır.

Silme sac ise şerit şeklinde kesilerek üretilmektedir.

Yassı Sac Hangi Malzemeden Üretilir?

Alüminyum, paslanmaz çelik, demir ve galivaniz malzemelerinden üretilmektedir. Malzeme fark etmeksizin sac istenilen şekil ve boyutta kesilebilir. Genellikle 0.30 milimetre ile 2 milimetre arasında kalınlığı değişebilmektedir. Boyutları genelde 1500*2000 veya 1250*1500 olabilmektedir. Ancak istenilen diğer boyutlarda da üretilebilir

Yassı sacın üretildiği malzemedeki en önemli faktör malzemenin paslanmaz olmasıdır.

Yassı Sac Nerede Kullanılır?

Kullanım yelpazesi oldukça geniştir. Bunun öncelikli sebebi özel olarak istenilen boyutlarda üretilebilmesidir.

Kalınlığı düşük olan yassı sac kaplama alanında kullanılmaktadır. Bunun sebebi soğuk şekillendirilebilir olmasıdır. Bunun yanında ise aydınlatma alanında da kullanılmaktadır.

Daha kalın olan yassı sac malzemeleri beyaz eşya üretimi ve otomotiv sektöründe kullanılmaktadır. Ve bunlarla beraber inşaat sektörü, otomotiv sektörü, elektrikli motorlar gibi yapılarda da kullanılır.

Yassı Sac Nasıl Üretilir?

Çoklu üretim olmadığı sürece kalıp gerektirmeden metal levhaların kesilmesi ile elde edilir. Yapılan işlem el değmeden makineler ile gerçekleşmektedir. Bu sebeple ürünlerde herhangi bir deformasyon gözlenmez. El değmeden yapılan bu işlem ile ürünlerden fire verme olasılığı düşmektedir. Kesilen saclarda el değmediği için çizik gibi yapısal hatalar en aza inmektedir.

Kullanılan makineler ile farklı boyutlarda kesim işlemleri yapılmaktadır. Bu sayede yatsı sacın kullanım alanı genişlemektedir. Ve bu durum sanayinin pek çok alanında rahatlıkla yassı sacın kullanılmasını sağlamaktadır.

Neden Yassı Sac Kullanılır?

Yassı sac düşük maliyet ve hızlı bir şekilde üretilebilmektedir.

İstenilen boyut ve şekilde üretilebilir.

Kullanılan metal malzeme tercihe göre değişebilmektedir.

El değmeden makineler ile üretildiği için yüksek verimde üretilmektedir.

İhtiyaç duyulan şekilde sac ağırlık hesaplama formülü ile üretilebilmektedir.

Çoklu üretimin kısa bir sürede yapılması mümkündür.

Malzeme çeşitliliğinin fazla olması kullanıcıların maliyete göre seçim yapabilmesini sağlar.

Malzeme çeşitliliği ayrıca sacın kullanılacak alanda en yüksek verimi vermesini sağlamaktadır.

Yassı Sac Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yassı sac ağırlık hesaplama birimi milimetre cinsidir. Sacın eni, boyu ve kalınlığı milimetre cinsinden hesaplanır.

Kullanılacak malzemenin yoğunluk faktörü de katılarak sac ağırlık hesaplama yapılır. Genellikle metal olarak demir kullanılmaktadır. (Demirin yoğunluğu 7.86’dır.)

Yassı Sac Hesaplama Formülü 

Yassı sac ağırlık hesaplama formülü üretilecek malzemenin kalınlığına, boyutlarına ve yoğunluğuna bağlı olarak değişmektedir.

Örneğin 6 milimetre, 1500*2000 ve 3 plaka sac için ağırlık hesaplama şu şekilde olur; 6*1500*2000*6*3=324.000.000 ‘dir. Sıfırları atınca geriye kalan rakam ulaşılan sonuçtur.

Yani formül şu şekildedir; Kalınlık, genişlik, boy ve yoğunluk çarpılması ile elde edilen sonuç 1.000.000 sayısına bölünmektedir. Bu şekilde sacın ağırlığı hesaplanmaktadır.

Sacın eni, boyu ve kalınlığı ihtiyaca göre belirlenmektedir. Ardından kullanılacak alana göre malzeme seçimi yapılır.

Demir alüminyum ve paslanmaz çelik bu malzemeler arasında yer almaktadır. Seçilecek olan malzemeler metaldir ancak yoğunlukları farklıdır ve bu saçın ağırlığını değiştirmektedir.

Ağırlık ölçmek için https://www.karacametal.com/sac-agirlik-hesaplama tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir