Eski geleneklerimiz arasında yer alan kundaklama adeti; bebeklerin kalça çıkığı gibi sorunlarla karşılaşmasına neden oluyor. Ayrıca hatalı taşıma, yürüteç veya hatalı bezleme de kalça çıkığı problemine ortam oluşturuyor.
Ebeveynlerin bu tür hatalı davranışlardan uzak durması ve yeni doğan bebeklerine ilk üç hafta içerisinde ultrasonografi yaptırması gerekir.
Böylece oluşabilecek sorunlar kısa zamanda tespit edilerek, çözüm yolları daha çabuk bulunabilir. Eğer doğumdan itibaren ilk üç ay içerisinde kalça çıkığı tespit edilirse, ameliyat veya alçıya gerek kalmadan, bandajlama yöntemi sayesinde bebeklerde çıkık sorunu giderilebilir.
Kalça çıkığı önlenebilir bir rahatsızlıktır; ancak bireylerin yanlış uygulamaları nedeniyle bebeklerin sakat kaldığı görülmektedir.
Bebeğin Sağlığını Etkileyen Hatalar
Ebeveynler; bebeklerin beslenmesinde, tutulmasında, taşınmasında ve hatta bezlenmesinde bile dikkat etmelidir. Oluşabilecek kalça çıkığı sorununun önüne geçmek, bu şekilde mümkün olur.
Günümüzde bazı insanlar, bebeklerin büyütülmesinde yanlış uygulamalar sergiliyor. Kundaklamak, bunlardan ilkidir ve her yıl birçok bebeğin kalça çıkığı sorunu yaşamasının nedeni olarak bilinir.
Uzmanlar bebeğin kundaklanmasının sakıncalı olduğunu söyler. Bebek bezlerinin dar veya küçük olması veya kasık hizasında bağlanması, bebeğin gelişimini oldukça olumsuz etkiler.
Bezler geniş ve büyük olur ve göbeğin üstünden bağlanır. Bebeklere dar ve küçük kıyafetler giydirilmesi de gelişimi olumsuz etkileyen faktörler arasındadır.
Gelişim sürecinde emzirme sırasındaki tutuş da oldukça önemlidir. Bacakların bitiştirilerek tutulması, tıpkı kundak uygulaması gibi yanlıştır. Emzirme aşamasında bebeğin bacakları serbest bırakılmalıdır.