Farklı ve nadir görülen hastalıklardan bir olan yalan söyleme hastalığı diğer bir adı ile mitomani ismi ile biliniyor. Neden ve sebep gerekmeksizin sürekli yalan söyleme isteğinde bulunur ve kafasında olayları kurgulayarak çevresindeki kişileri de bu yalana inandırarak gerçek olduğunu savunur. İlgi çekmek isteyen kişilerin özellikle söylediği bu yalanlara kendileri de inanarak dramatize edebilirler.
Bazen bu durumdaki hastalık başka hastalıklar ile birlikte gelebilir ve fark edilemeyebilir. Çevrenin bu durumu fark etmesi halinde hastaya yüzüne vurarak ya da kırarak değil değişik yollarla ikna edilerek tedaviye gitmesi için telkinde bulunmalıdır.
Kişilik bozukluğu ile beraber gelebilme ihtimali yüksek olduğu için psikiyatri ile görüşülmelidir.
Tedavi Süreci Nasıl İşler?
Tedavi ilk olarak psikiyatrinin hastayı tanıması ve çıkış nedenini çözmesi ile başlar. Bunun devamında ilaç ve konuşarak ilerleyen bir süreç işler.
Bu hastalığa sahip olan kişiler genellikle çok yalan söylediklerinin aksine hastalık derecesinde olmadıklarını düşünerek tedaviyi kabul etmezler. Bu yüzden çevrenin desteği ve konuşma şekli büyük önem taşıyor.